Gerelateerd Beagle 12 tot 15 jaar Parson Russell‑terriër 13 tot 15 jaar Teckel 12 tot 16 jaar
Contents
- 1 Wat is de lengte van een Jack Russel?
- 2 Waar jagen Jack Russels op?
- 3 Kan een Jack Russel tegen kou?
- 4 Hoe vaak moet je een Jack Russel uitlaten?
- 5 Hoe lang kan een Jack Russel alleen zijn?
- 6 Hoe agressief is een Jack Russel?
- 7 Waarom loopt Jack Russel op 3 poten?
- 8 Kan een Jack Russel zwemmen?
- 9 Kan een Jack Russel goed los lopen?
- 10 Hoeveel moet een Jack Russel wegen?
- 11 Welke mand voor Jack Russel?
- 12 Hoe vaak moet je een Jack Russel uitlaten?
- 13 Hoe lang kan een Jack Russel alleen zijn?
Wat is de lengte van een Jack Russel?
Officieel erkend: – Gangbaarheid : algemeen De Jack Russell Terriër komt voor met drie verschillende typen vacht: glad, gebroken en ruw (grof, langer steil haar). Alle vachten hebben de neiging te verharen. Jack Russells zijn wit met zwarte en geelbruine aftekeningen. Het ras heeft een compact en gespierd lichaam. Honden groeien tot een hoogte van 20-30 cm. Ze wegen meestal tussen de 7 en 12 kg.
Wat is een echte Jack Russel?
Achtergrond van de Jack russell terriër – De Jack russell terriër is een echte werkende terriër die zijn oorsprong vindt in de vossenjacht in Engeland. Deze kleine hond werd in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld in Zuid-Engeland door een dominee genaamd John ‘Jack’ russell, naar wie het ras ook is vernoemd.
Wat is het verschil tussen een Jack Russel en een Jack Russel Terrier?
De Jack Russell Terriër – Het grootste verschil tussen de Jack russell soorten zit in de maat, waar de Jack Russell Terriër de middelste is. Dit is ook gelijk het meest populaire soort in Nederland. De Jack Russell is een klein maar atletische en gespierd hondje.
Ruwharig Kortharig Broken coat
Alle soorten Jack Russells verliezen haar en moet verzorgd worden.
Waar jagen Jack Russels op?
Klein, actief, (over-)moedig en onvermoeibaar: de Jack Russell Terriër is een grote hond in een kleine verpakking. Deze zelfstandige hondjes hebben een goede, consequente opvoeding nodig en kunnen dan veel leren. Ze zijn slim en enthousiast en passen bij een actieve eigenaar die duidelijk leiding geeft en zich niet door hun olijke, ondeugende uitstraling om de tuin laat leiden.
- Ies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Jack Russell het ras is dat u zoekt.
- De Jack Russell Terriër of kortweg Jack Russell komt oorspronkelijk uit Engeland en is gefokt door dominee John (Jack) Russell voor het jagen in holen op vossen en later voor het verjagen van ongedierte op de boerderij.
Het moest een moedige, niet te grote hond zijn met veel doorzettingsvermogen die de vos in zijn hol kon achtervolgen en hem eruit blaffen. Uit de door hem gefokte honden zijn twee rassen ontstaan: de Parson Russell Terriër, die hoger op de poten staat en wat lichter gebouwd is, en de Jack Russell Terriër.
Tegenwoordig wordt de Jack Russell veel als huishond gehouden. Het ras hoort tot rasgroep 3: ‘Terriërs’. Jack Russells worden gemiddeld vijftien jaar oud. De Jack Russell is een kleine, stevig maar atletisch gebouwde hond. Zijn vacht is wit met zwarte, ‘tan’ of bruine aftekeningen, waarbij het wit moet blijven overheersen.
Er bestaan drie vachttypen: gladharig, ruwharig en ‘broken’, wat tussen glad- en ruwhaar in zit. De poten horen recht te zijn en even lang als de afstand van schoft (schouder) tot de onderkant van de borstkas. Soms worden Jack Russells gezien met een te lang lijf, te korte of kromme poten en een overdreven brede borstkas, deze voldoen echter niet aan de rasstandaard.
- Het oor van de Jack Russell hangt of is een zogenaamd ‘knopoor’, waarbij de oorschelp wat opzij gedraaid staat en de punt van het oor omlaag hangt.
- De staart van de Jack Russell wordt als de hond loopt omhoog gedragen.
- Het gewicht van de Jack Russell ligt rond vijf tot zes kilo, de schouderhoogte tussen 25 en 30 centimeter; voor elke vijf centimeter schofthoogte mag de hond een kilo lichaamsgewicht hebben.
De volledige rasstandaard van de Jack Russell kunt u vinden bij de rasverenigingen. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd. De Jack Russell is een actieve, slimme hond met een pittig karakter.
Hoewel hij klein van stuk is, lijkt hij dit zelf niet in de gaten te hebben en kan hij overmoedig zijn tegenover veel grotere en sterkere honden en hen uitdagen. Voorkom dit, want niet elke grotere hond accepteert dit en de kans bestaat dat uw Jack Russell gebeten wordt. De Jack Russell houdt van actie en spelen en is een echte doorzetter.
Hij zal bij conflicten eerder vechten en bijten dan vluchten. Jack Russells zijn waaks en blaffen vrij veel. De reuen zijn niet altijd even tolerant naar andere reuen, maar ook een combinatie van twee teven in een gezin gaat bij dit ras soms minder goed.
Zoals de meeste Terriërs is de Jack Russell vrij zelfstandig en kan hij flink eigenwijs zijn. Hij heeft een behoorlijk jachtinstinct en vindt het leuk om ergens achteraan te rennen. Kleine huisdieren kunnen dan ook maar beter uit zijn buurt worden gehouden. Hij is bovendien dol op graven. Als een Jack Russell goed aan kinderen gewend is kan hij prima met hen spelen.
Wel moet dit altijd goed begeleid worden. De Jack Russell kan voor kleine kinderen druk zijn en hij heeft de neiging hen achterna te rennen en in wapperende kleren te happen. Laat honden en kinderen nooit alleen! Jack Russells zijn al vanaf een leeftijd van een tot anderhalf jaar volwassen maar blijven tot op hoge leeftijd speels.
De vacht van de Jack Russell heeft weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is voldoende bij de gladharige honden, de ‘broken’ en de ruwharige vacht moeten een paar keer per jaar geplukt worden. Controleer of er geen takjes in de vacht blijven zitten en kijk of de nagels niet te lang worden. Ook het gebit moet regelmatig even bekeken worden.
De Jack Russell heeft veel beweging nodig. Hij houdt van rennen en spelen. Als hij zijn energie niet kwijt kan tijdens de wandelingen, kan dat leiden tot gedragsproblemen. Om een Jack Russell moe te krijgen kunt u hem ook denkwerk geven, bijvoorbeeld door oefeningen of speurspelletjes te doen.
De Jack Russell is geschikt om hondensporten zoals behendigheid en flyball te doen. Let er dan wel op dat hij uitgegroeid moet zijn voor u hieraan kunt beginnen omdat anders zijn gewrichten kunnen beschadigen. Ook flinke wandelingen of jachttraining vindt hij leuk. Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk.
Een goede fokker is al begonnen met de socialisatie van de pups op jonge leeftijd. Vraag na wat hij of zij heeft gedaan en ga zelf verder met de socialisatie. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Doe dit echter wel rustig aan, want een Jack Russell kan door veel nieuwe ervaringen achter elkaar erg druk worden.
- Jack Russell pups moeten soms gedwongen worden om rust te nemen, want ze reageren snel op allerlei prikkels, lijken soms onvermoeibaar en willen overal bij zijn.
- Om een goed opgevoede Jack Russell te krijgen moet u vooral consequent zijn en zelf rustig blijven.
- Leer uw Jack de regels door goed gedrag te belonen, oefeningen leuk en afwisselend te houden en door te voorkomen dat hij ongewenst gedrag aanleert.
U zult vooruit moeten denken, want Jack Russells zijn slimme doorzetters, geen schoothondjes. Laat u niet door zijn schattige puppyuiterlijk afleiden! Een aandachtspunt bij de opvoeding is om pups al jong te leren dat ze niet constant mogen blaffen. Geef dus zeker geen aandacht als een pup blaft, maar loop juist weg en geef aandacht als hij stil is.
Voorkom ook dat hij achter vogels en wild, maar ook fietsen of rennende kinderen aan gaat jagen en oefen flink met hier komen en doe aandachtstraining. Ga met uw pup naar een puppycursus, zodat u leert hoe u hem dingen kunt bijbrengen en hij leert luisteren terwijl er andere mensen en honden in de buurt zijn.
Samen bezig zijn versterkt bovendien de band tussen u en uw hond. Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie Jack Russell Terriërs de belangrijkste erfelijke aandoeningen:
Primaire lens luxatie Cataract
Primaire lens luxatie is een verplaatsing (luxatie) van de ooglens door het kapotgaan van de ophangbandjes. De lens kan bij luxatie de passage of de afvoer van het kamerwater in de oogbol blokkeren, met glaucoom (verhoogde oogdruk) tot gevolg. Glaucoom kan leiden tot het verloren gaan van het oog.
Lensluxatie dient daarom als een spoedgeval te worden beschouwd. Cataract is een vertroebeling van de ooglens, die ook wel grauwe of grijze staar wordt genoemd. Cataract wordt meestal geleidelijk steeds erger en leidt uiteindelijk tot een verslechtering van het gezichtsvermogen. Stofwisselingsstoornissen, externe beschadiging van de ooglens en erfelijke factoren kunnen meespelen in het ontstaan van cataract.
Behalve deze aandoeningen zijn er volgens het onderzoek naar de Jack Russell Terriër nog andere erfelijke aandoeningen die bij het ras van belang kunnen zijn, namelijk:
Myokymie & Neuromyotonie Spinocerebellaire ataxie Portosystemische shunt (extrahepatisch) Patella luxatie (PL) Distichiasis Membrana pupillaris persistens (MPP) Congenitale doofheid
Myokymie is een aandoening waarbij spieren onwillekeurig samentrekken op een ritmische, golvende manier, waardoor de huid rilt. Dit kan overgaan in neuromyotonie, waarbij de hond op zij zijn valt doordat de spieren samentrekken zodat de hond verstijft.
- Aanvallen kunnen onder andere worden uitgelokt door opwinding, inspanning of warmte.
- Door de constante hoge spierspanning kan de lichaamstemperatuur tijdens een aanval van neuromyotonie sterk oplopen, wat gevaarlijk kan zijn.
- Tijdens de aanval hijgt de hond snel en het dier blijft bij bewustzijn.
- Voorafgaand aan een aanval kan de hond veel over zijn snuit wrijven.
De aandoening wordt in de loop van de tijd erger. Spinocerebellaire ataxie is een aandoening waarbij de coördinatie van de hond verstoord is doordat het centraal zenuwstelsel is aangetast. Honden vertonen een afwijkende gang met grote, spastische bewegingen, kunnen omvallen en soms komen ook epileptische aanvallen en benauwdheid voor en veranderingen in gedrag.
Inspanning of opwinding kan de symptomen verergeren. De aandoening begint op jonge leeftijd, tussen 2 en 9 maanden, wordt de eerste weken snel erger en blijft daarna langzaam toenemen zodat het dier uiteindelijk meestal geëuthanaseerd moet worden. Een portosystemische shunt is een verkeerde aanleg van bloedvaten naar de lever.
Via de poortader loopt bloed van het maagdarmgebied naar de lever, waar het gezuiverd wordt van allerlei afvalstoffen. Bij deze aandoening is de poortader verkeerd ontwikkeld, waardoor een abnormale verbinding met een ander bloedvat ontstaat. Hierdoor loopt het bloed vanuit de darmen niet naar de lever, maar direct naar de onderste holle ader (vena cava) of een ander groot bloedvat, de vena azygos.
- Er komen te veel afvalstoffen in het bloed, wat allerlei gezondheidsklachten bij de hond kan geven omdat de hond zichzelf als het ware vergiftigt.
- Bovendien groeit de lever niet met de hond mee, en wordt dus op den duur veel te klein wat betreft omvang en functie.
- Symptomen zijn onder andere hersenverschijnselen, sloomheid, braken, diarree en weinig eetlust.
Er zijn verschillende varianten van portosystemische shunts, bij de Jack Russell gaat het om een extrahepatische shunt. Patella luxatie (PL) is een afwijkende bouw van het kniegewricht, waardoor de knieschijf niet in de groeve van het kniegewricht blijft en van zijn plaats schiet.
- Dit kan komen door onder andere een afwijkende bouw van de poten (bijvoorbeeld kromme poten), een afwijkende bouw van het kniegewricht zelf (een te ondiepe groeve) of een verkeerde aanhechting van de kniepees.
- Als de knieschijf van zijn plaats is (tijdelijk of blijvend) kan het kniegewricht niet meer goed buigen en zal de hond kreupel gaan lopen of ‘hinkelen’.
Er bestaan diverse graderingen, variërend van een knieschijf die alleen met de hand van zijn plaats te krijgen is tot een knieschijf die blijvend van zijn plaats is. Bij lichte PL kan de knieschijf weer op zijn plek komen als de hond zijn poot strekt.
- Men ziet dan dat de hond een aantal passen op drie poten loopt en zijn andere poot naar achteren strekt om de knieschijf weer terug te laten schieten.
- Door het uit en in zijn plaats schieten van de knieschijf kunnen schade aan het kraakbeen en artrose (gewrichtsslijtage) en daardoor pijn ontstaan.
- De aandoening heeft een erfelijke basis en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals overbelasting.
Bij distichiasis groeien er één of meer haren vanuit de vrije ooglidrand, waarin zich normaal geen haarzakjes bevinden. Als de haren naar het hoornvlies van het oog gericht, hard en stug zijn zullen zij het hoornvlies irriteren. De verschijnselen bestaan uit tranende ogen en zwelling van het hoornvlies.
- Membrana pupillaris persistens (MPP) is een aandoening waarbij bloedvaatjes die bij de ongeboren pup voor de lens van het oog aanwezig zijn, na de geboorte niet wegtrekken.
- Ze blijven dan als draadjes zichtbaar en verstoren het zicht.
- Er zijn verschillende varianten van.
- Congenitale doofheid is aangeboren doofheid aan één of beide oren.
Dit kan veroorzaakt worden door afwijkingen van het oor, de zenuwen of van de hersenen en hangt regelmatig samen met een bepaalde vachtkleur of aftekening, zoals witte dieren met blauwe ogen of dieren met merle (‘tijger’) of piebald (wit met vlekken, ‘harlekijn’) kleuring.
De rasverenigingen verplichten fokkers om de ouderdieren te laten testen op patella luxatie en oogafwijkingen, bij JRV is ook een DNA test op Primaire Lens Luxatie verplicht. In de fokreglementen van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.
Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl, Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Jack Russell Terriër heeft u geen specifieke ervaring nodig, maar realiseer u dat dit niet de gemakkelijkste hond is om op te voeden.
- Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasverenigingen.
- Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document ‘ De aanschaf van een hond ‘.
- Let goed op als u een Jack Russell pup wilt aanschaffen.
- Pups die via de rasverenigingen worden aangeboden, zijn in elk geval gefokt volgens het fokreglement van de betreffende vereniging.
Deze stellen het testen op enkele erfelijke aandoeningen verplicht. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef. Op de websites van de rasverenigingen vindt u beschikbare nestjes.
- Oopt u elders een pup, dan zult u zelf moeten vragen of er bij de ouders tests op erfelijke aandoeningen zijn gedaan en de uitslagen moeten bekijken.
- Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk.
- Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van oogonderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer.
Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben.
- Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie.
- Jack Russells horen overwegend wit te zijn.
- Een zwarte of black&tan Jack Russell bestaat niet! Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.
Wilt u een volwassen Jack Russell aanschaffen dan kunt u contact opnemen met de rasverenigingen. U kunt ook terecht bij een asiel. Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden. De rasvereniging heeft een voorbeeldcontract op haar website staan.
- Het chippen en registreren van honden is verplicht.
- Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker.
- Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur.
- Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar.
- Vraag altijd om een registratiebewijs.
Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben. Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet.
Oop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.
Een Jack Russell Terriër met FCI-stamboom kost gemiddeld 900-1300 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 15 euro per maand.
De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport. Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen.
Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.
Hoe ver kan een Jack Russel wandelen?
HondenForum > Overig > Hoeveel kilometer wandelen max met kleine hond Hoeveel kilometer wandelen jullie maximaal met een kleine hond? Ik bedoel dan een hond van ongeveer 6 kilo. En wat is verantwoord als max zonder dat je je hond ‘stuk’ loopt? Daar bedoel ik mee dat de hond op latere leeftijd veel slijtage aan gewrichten heeft.
- Dit wil ik namelijk liever niet.
- Mijn hondje loopt met gemak 12 kilometer mee en toont dan naderhand ook niet heel moe.
- We lopen soms op redelijk pittig terrein met klimmen en dalen.
- Dit lijkt me soms best pittig met haar korte pootjes, ze moet soms flink hoge en ongelijke ‘traptreden’ beklimmen en weer af in het natuurgebied.
Ik ben van mening dat ze die 12 km goed aan kan. Maar heb ook tegen mezelf gezegd niet meer met haar te willen lopen, omdat ik dus bang ben voor slijtage (en veel ongemak daarvan) op oudere leeftijd. Dit heb ik namelijk gehad met mijn Labrador en dat was de laatste periode van haar leven niet meer leuk voor haar. Naar mijn mening : zodra de hond volwassen is, uitgegroeid is, is er volgens mij geen limiet. Een kleine hond kan net zo goed lopen als een grote hond. Als ze echt korte pootjes heeft, is traplopen misschien minder gewenst, gezien de kans op een hernia. dat hangt af van welke hond natuurlijk. Een jack russel zal meer aankunnen dan een mopshond in de zomer. Hoeveel is ook erg individueel. De osteopate waar ik ga vind 10km maximum sowieso. Die mening deel ik overigens niet, maar goed, zij zal wel meer de kapotte honden zien dan ik 😉 voor gewrichten geef ik sowieso preventief supplementen. Als het rustig opgebouwd is en de hond volwassen en gezond is zou ik zeggen geen limiet. Mijn chihuahua (7 jaar) wandelt met gemak 20 km mee. Kwalitatief goede voeding is hierin wel belangrijk vind ik. En mocht je twijfelen kun je bijv. altijd glucosamine bij voeren. Je hond ‘stuk’ lopen heeft in mijn ogen met zoveel meer te maken dan enkel de wandelafstand. Denk aan goed voer en eventueel supplementen. Denk aan gezond gewicht en genetische aanleg. Kijk ook naar de weersomstandigheden, etc. Beweging is juist goed. Alleen wel de juiste bewegingen en goed opgebouwd. Mijn Jack Russel wandelt ook met gemak 12 km of meer. Hij is volwassen maar al 10 jaar, hij heeft echter geen problemen dus krijgt hij zijn wandelingen. ” Je hond ‘stuk’ lopen heeft in mijn ogen met zoveel meer te maken dan enkel de wandelafstand. Denk aan goed voer en eventueel supplementen. Denk aan gezond gewicht en genetische aanleg. Kijk ook naar de weersomstandigheden, etc. Beweging is juist goed. Alleen wel de juiste bewegingen en goed opgebouwd. ” Dat. Maar weekend wandelen valt af te raden. Mensen die alleen een poep en plasrondje doen doordeweeks en dan ellelange wandelingen op zondag. Niet doen! ” Waarom zou dat af te raden zijn? ” dat hangt af van welke hond natuurlijk. Een jack russel zal meer aankunnen dan een mopshond in de zomer. voor gewrichten geef ik sowieso preventief supplementen. Ik belast mijn honden redelijk veel, dus ik bescherm ze wel waar mogelijk. ” 10 km max ongeacht formaat hond? Supplementen is altijd een goed idee. ” Waarom zou dat af te raden zijn? ” Omdat spieren de gewrichten ondersteunen. Een hond die alleen in het weekeinde zwaar belast wordt heeft onvoldoende spieropbouw om zijn gewrichten te ondersteunen waardoor die eerder slijten en ze eerder blessures oplopen.
” Als het rustig opgebouwd is en de hond volwassen en gezond is zou ik zeggen geen limiet. Mijn chihuahua (7 jaar) wandelt met gemak 20 km mee. Kwalitatief goede voeding is hierin wel belangrijk vind ik. En mocht je twijfelen kun je bijv. altijd glucosamine bij voeren. Moet ik er wel bij zeggen dat ik een hondje heb dat rustig wandelt.
Dus stukje voor me of achter me maar nooit stukken vooruit racen en weer terug en druk doen enzo. ” Ik snap dat er (bijna) geen limiet is. Mijn hondje (havanezer) kan die 20 vast ook. Maar ik ben dus wel bang dat als ik dat regelmatig zou doen ze daar op een gegeven moment op een vervelende manier slijtage van krijgt.
- Maart zei het over de osteopaat.
- Maar mijn dierenarts zegt ook dat sporthonden en honden die overmatig bewegen wel eerder klachten krijgen.
- Hij raadt extreme afstanden af.
- Maar net als wat @Maart zegt ziet hij waarschijnlijk teveel kapotte honden.
- Omdat spieren de gewrichten ondersteunen.
- Een hond die alleen in het weekeinde zwaar belast wordt heeft onvoldoende spieropbouw om zijn gewrichten te ondersteunen waardoor die eerder slijten en ze eerder blessures oplopen.
” Dat begrijp ik. Met mijn hond wordt gewoon iedere dag gewandeld en heeft een goede basis conditie. Onze vroegere maltezer kon echt kilometers wandelen. Als hij maar met het gezin mee mocht. Mijn huidige maltezer heeft een hekel aan wandelen. Die laat zich liever dragen in een rugtas of in de bolderkar. ” 10 km max ongeacht formaat hond? Supplementen is altijd een goed idee. ” Ja. Het is overigens gewoon haar mening en ze verkondigt die ook als haar mening Ik hou me er overigens niet aan, ik ben nu aan het opbouwen om volgende maand een halve marathon te lopen, in 2019 wil ik naar de marathon toe werken. ” Omdat spieren de gewrichten ondersteunen. Een hond die alleen in het weekeinde zwaar belast wordt heeft onvoldoende spieropbouw om zijn gewrichten te ondersteunen waardoor die eerder slijten en ze eerder blessures oplopen. ” Oh zo. Ja ik zie rustig wandelen voor een gezonde hond niet als zwaar belasten eigelijk. ” Ik snap dat er (bijna) geen limiet is. Mijn hondje (havanezer) kan die 20 vast ook. Maar ik ben dus wel bang dat als ik dat regelmatig zou doen ze daar op een gegeven moment op een vervelende manier slijtage van krijgt. @Maart zei het over de osteopaat.
- Maar mijn dierenarts zegt ook dat sporthonden en honden die overmatig bewegen wel eerder klachten krijgen.
- Hij raadt extreme afstanden af.
- Maar net als wat @Maart zegt ziet hij waarschijnlijk teveel kapotte honden.
- Ik vind overmatig bewegen een lastige term.
- Wat is overmatig.
- De orthopeed zei ooit tegen ons dat afstand het probleem niet is, maar wel de manier van bewegen.
Mijn hond wandelt bijv. rustig en gelijkmatig. Dan belast je wel maar niet op een extreme manier. Maar ik zie soms ook honden wandelen die alle kanten op rennen, met stokken rond sjouwen en lekker lopen te spelen, gekke sprongen maken, greppels in en uit stuiven. ” Ik snap dat er (bijna) geen limiet is. Mijn hondje (havanezer) kan die 20 vast ook. Maar ik ben dus wel bang dat als ik dat regelmatig zou doen ze daar op een gegeven moment op een vervelende manier slijtage van krijgt. @Maart zei het over de osteopaat.
Maar mijn dierenarts zegt ook dat sporthonden en honden die overmatig bewegen wel eerder klachten krijgen. Hij raadt extreme afstanden af. Maar net als wat @Maart zegt ziet hij waarschijnlijk teveel kapotte honden. ” Ouderdom komt met gebreken. Als ik Ziva blij zie in het bos en gelukkig tijdens wandelingen, dan weet ik dat ze echt niet altijd rustig en gelijkmatig beweegt en belast.
Maar zolang het niet de spuigaten uit loopt, laat ik haar lekker haar gang gaan. Beter een gelukkig leven dat misschien iets korter duurt, dan een leven van beperking zodat ze een jaartje langer bij me is. Dus ik zou lekker die wandelingen maken! Misschien dat je je hondje op de steile stukken even op kunt tillen ” Ouderdom komt met gebreken. Als ik Ziva blij zie in het bos en gelukkig tijdens wandelingen, dan weet ik dat ze echt niet altijd rustig en gelijkmatig beweegt en belast. Maar zolang het niet de spuigaten uit loopt, laat ik haar lekker haar gang gaan.
Beter een gelukkig leven dat misschien iets korter duurt, dan een leven van beperking zodat ze een jaartje langer bij me is. Dus ik zou lekker die wandelingen maken! Misschien dat je je hondje op de steile stukken even op kunt tillen ” Ik denk er dus net zo over. Sadi is elke wandeling precies een puber dat van de ene naar de andere kant vliegt.
Herstel vind ik iets anders maar permanent inhouden doe ik ook niet. Ik zie alleen maar een gelukkige spring-in-het-veld nu. Vooral nu de winter er weer aankomt Maar mijn dierenarts zegt ook dat sporthonden en honden die overmatig bewegen wel eerder klachten krijgen. Hij raadt extreme afstanden af. Je kan lange afstanden wandelen niet vergelijken met specifieke sporten. Bepaalde sporten vragen repetitieve bewegingen en doorgedreven belasting van bepaalde lichaamsdelen, waar wandelen dit helemaal niet doet.
- Een goeie bespiering ondersteunt het skelet, je gaat dan net minder kans op slijtage krijgen.
- Er van uit gaand dat je hond fysiek in orde is, natuurlijk.
- En dan is wandelen (ook lange afstand en op zwaardere terreinen) alleen maar goed.
- Ik denk er dus net zo over.
- Sadi is elke wandeling precies een puber dat van de ene naar de andere kant vliegt.
Herstel vind ik iets anders maar permanent inhouden doe ik ook niet. Ik zie alleen maar een gelukkige spring-in-het-veld nu. Vooral nu de winter er weer aankomt ” Wie heeft het over permanent inhouden? Ik niet in ieder geval. Veel gezelschapshondjes (en andere honden) kunnen alleen maar dromen van de lange wandelingen die ik met met mijn hondje maak.
- Ik bespaar nergens op.
- Maar na een hond te hebben gehad die haar laatste beetje op tramadol moest denk ik wel na over extremiteiten.
- Je kan lange afstanden wandelen niet vergelijken met specifieke sporten.
- Bepaalde sporten vragen repetitieve bewegingen en doorgedreven belasting van bepaalde lichaamsdelen, waar wandelen dit helemaal niet doet.
Een goeie bespiering ondersteunt het skelet, je gaat dan net minder kans op slijtage krijgen. Er van uit gaand dat je hond fysiek in orde is, natuurlijk. En dan is wandelen (ook lange afstand en op zwaardere terreinen) alleen maar goed. Met wandelen is niets mis. Kwestie van goed opbouwen en spierontwikkeling. Het gaat eerder over “onnatuurlijke” bewegingen, genetica en voeding. Voordeel van een klein hondje is wel dat je die af en toe even kan tillen. Wanneer wij tochten door de bergen maken let ik er wel op dat hij bijv. niet van grote hoogtes hoeft te springen. Maar ook begeleiden bij afdalen of lastig terrein is handig. Zo voorkom je onverwachte bewegingen. Dat zijn de dingen die funest kunnen zijn voor hun gestel. Mijn honden lopen met gemak 20 km op een dag. Traplopen en klimmen laat ik ze dan weer niet doen. ik denk dat je daar juist de meeste slijtage van krijgt. Dus bij trappen moeten ze wachten en worden ze getilt. Mijn hondjes zijn ook klein en de kans op PL is gewoon groter bij kleine hondjes die moeten klimmen. Mijn dwergpoedel weegt 6,4 kg. Laatste controle bij dierenarts, was deze zeer verrast door de goede conditie en bespiering van Casper. Casper gaat 4 x per dag uit; 2 wandelingen van 20 minuten en 2 x een fietstocht van 30-45 minuten. Tijdens het fietsen ga ik niet sneller dan 8-10 km/uur (10 km is het maximum om Casper in draf te laten lopen). ” Oh zo. Ja ik zie rustig wandelen voor een gezonde hond niet als zwaar belasten eigelijk. Ik zit zelf ook de hele dag op werk en wandel enkel in ‘t weekend. Lijkt me geen probleem. Vandaar mijn verwarring. Daarbij komt dat opgebouwde bespiering echt niet bij een paar rustige dagen verdwijnt.
- Het dikgedrukte wil ik even op in gaan.
- Ik had een hond van 3 jaar oud.
- Hij was uitmuntend bespierd, dat zag je ook op de röntgenfoto’s.
- Ik liet hem laparoscopisch castreren omdat hij echt veel last kreeg van zijn niet-ingedaalde bal.
- Twee weken niet mogen zwemmen en niet rennen/wild spelen stond er op het programma ivm de hechtingen.
Dat viel samen met een hittegolf toen der tijd, dus fietsen konden we ook niet. In die twee weken tijd met enkel wandelingen aan de lijn, viel zijn bespiering zo snel weg en toen bleek hoe slecht hij werkelijk in elkaar zat. Zowel rug als heupen zorgden voor uitval nu spieren het niet meer op konden vangen.
- Dus in nog geen twee weken tijd ging ik van een jonge fitte hond (fit in de zin van bespiering dan, hij kon echt wel wat hebben), naar een hond die zo ziek en op was en ready om ingeslapen te worden (alleen heb ik daar nog een half jaar tegen gevochten ivm zijn jonge leeftijd).
- Natuurlijk waren rug en gewrichten al slecht voor zijn castratie, het was genetisch, maar dan zie je ook wat sterke spieren voor een hond kunnen betekenen – en hoe snel dat verdwenen kan zijn.
De castratie had juist een positieve invloed op zijn gewrichten, dat heb ik nog van tevoren overlegd met de specialist. Omdat een castratie meer rust in het hoofd geeft, komt er namelijk minder druk op gewrichten te staan. ” Oh zo. Ja ik zie rustig wandelen voor een gezonde hond niet als zwaar belasten eigelijk. Ik zit zelf ook de hele dag op werk en wandel enkel in ‘t weekend. Lijkt me geen probleem. Vandaar mijn verwarring. Daarbij komt dat opgebouwde bespiering echt niet bij een paar rustige dagen verdwijnt. ” Wie heeft het over permanent inhouden? Ik niet in ieder geval. Veel gezelschapshondjes (en andere honden) kunnen alleen maar dromen van de lange wandelingen die ik met met mijn hondje maak. Ik bespaar nergens op. Maar na een hond te hebben gehad die haar laatste beetje op tramadol moest denk ik wel na over extremiteiten. ” Niet zo licht geraakt Ik reageerde op het bericht van Vera. Ik schrijf niet dat jij permanent inhoud of wie dan ook. ” Niet zo licht geraakt Ik reageerde op het bericht van Vera. Ik schrijf niet dat jij permanent inhoud of wie dan ook. ” Oké. Las ik het verkeerd. Sorry. ” Oké. Las ik het verkeerd. Sorry. ” Geen probleem De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties. info / verbergen en toestaan
Hoe slim zijn Jack Russells?
Intelligentie heeft ook een keerzijde –
- Het mag duidelijk zijn: een Jack Russel is vrij slim te noemen.
- Hij kopieert jouw gedrag, hij leert snel de regels en hij is vrij slim bij het spelen van een spelletje.
- Dit zijn slechts enkele van de voorbeelden waaruit blijkt dat hij vrij intelligent is.
- Deze intelligentie kun je overigens ook nog aan een ander aspect merken.
- Een gemiddelde Jack Russel is door zijn intelligentie moeiteloos in staat om jou te analyseren.
- Als hij eenmaal doorheeft hoe hij jou kan irriteren, is hij in staat om dat elke keer voor elkaar te krijgen.
Dit doet hij overigens niet bewust om jou te irriteren. Nee, dit doet hij omdat hij het leuk vindt en het eigenlijk als een spelletje ziet.
- Op een gemiddelde dag wil hij bovendien vrij vaak spelen, maar daar heb jij wellicht niet altijd tijd voor.
- Als je hem eventjes zijn zin niet geeft, kan hij zijn intelligentie ook tegen jou gaan gebruiken.
- Nogmaals: dit doet hij absoluut niet om gemeen te doen, maar hij doet het puur omdat hij graag met jou speelt.
- Dit is wel één van de gevolgen van zijn intelligentie waar je goed rekening mee moet houden.
Kan een Jack Russel tegen kou?
Winterjas – Of jouw hond een winterjas nodig heeft, is sterk afhankelijk van het vachttype en de huisvesting van het dier. Honden die normaal gesproken het hele jaar door buiten gehuisvest zijn, zullen hun vachtdikte aanpassen aan de koude weersomstandigheden.
Zij zullen het hierdoor niet snel koud hebben. Honden met een dubbele vacht zoals ruwharige honden (Duitse Staande Draadhaar) of honden met een dikke lange vacht (Berner Sennenhond) krijgen genoeg warmte van hun vacht waardoor een winterjas in principe niet nodig is. Kortharige rassen en kleinere honden (Jack Russel, Chihuahua) zullen het sneller koud krijgen en kunnen baat hebben bij een winterjas.
Zorg ervoor dat de jas nauw aansluit en waterafstotend is. Op deze manier kan de lichaamswarmte goed vastgehouden worden. Daarnaast is het belangrijk dat de hond voldoende bewegingsruimte heeft. Houd je hond altijd onder toezicht wanneer het dier een jas draagt.
Hoe vaak moet je een Jack Russel uitlaten?
Zoals een hond met veel energie en een genetische achtergrond als werkhond. De grootte doet er niet altijd toe hoeveel beweging een rakker nodig heeft. Een Jack Russel heeft misschien meer beweging nodig dan een Deense dog! Probeer je 30 minuten wandelingen als een absoluut minimum te beschouwen met dit type honden.
Hoe lang kan een Jack Russel alleen zijn?
Waarom heeft een Jack Russel moeite met alleen zijn? – Een Jack Russel is een gezelligheidshond. Een hond met enorm veel energie en een hond die iemand nodig heeft die hem vermaakt.8 uur lang geen aandacht is voor een hond heel erg veel. Het is voor een Jack Russel niet alleen lastig dat ze geen aandacht krijgen, maar ze moeten ook hun behoeftes kwijt.8 uur lang je behoeftes ophouden kan voor honden ook een probleem zijn.
Hoe agressief is een Jack Russel?
Waarom vertoont jouw Jack Russel agressief gedrag? – Het komt bij elke hond wel eens voor dat hij zich op een manier waarvan jij niet weet wat er aan de hand is. Als je hond iets niet leuk vind, of angst heeft is agressie hetgene dat ze het meest uitten.
- Agressief gedrag van de Jack Russel is niet iets wat je moet accepteren.
- Het begint vaak heel klein en lijkt onschuldig bij zo’n klein hondje met een lieve uitstraling.
- Maar als je er niks aan gaat doen en het gedrag op zijn beloop laat dan kan het leiden tot gedragsproblemen.
- Dit moet je voorkomen.
- Maar wat is nou de reden dat jouw Jack Russel agressief gedrag vertoont? Dat kan meerdere oorzaken hebben en verschilt per hond.
Je hond kan namelijk agressief worden door pijn en of door angst. Je hond is nooit agressief zonder reden. Daarom moet jij je hond goed in de gaten houden en kijken of er iets aan de hand is. Het kan zomaar zo zijn dat je Jack Russel agressief is omdat hij pijn heeft. Naast pijn is angst ook een oorzaak voor agressief gedrag. Angst is een heel breed begrip voor honden. Je kunt hierbij denken aan verlatingsangst, angst voor andere dieren, bepaalde geluiden en te weinig leefruimte. Honden zijn al snel bang voor geluiden die ze niet kennen, maar ook door irritante geluiden die steeds maar terug blijven keren.
Kan een Jack Russel rustig zijn?
Niet alle Jack Russells zijn even druk – Als je met verschillende Jack Russell eigenaren praat, zullen ze allemaal verschillende ervaringen hebben. Sommige Jack Russells zijn super lief en rustig, andere zijn hyper en niet te houden. Hier zijn verschillende redenen voor:
Bloedlijn: niet iedere Jack Russel is precies hetzelfde. Sommige hebben een wat rustiger karakter dan de anderSocialisatie: hoe een pup de socialisatieperiode heeft doorgebracht is van invloed op hun latere gedrag. Een pup die nooit gewend is aan andere mensen of kinderen kan bijvoorbeeld erg onrustig worden als je bezoek krijgt.Opvoeding: als je geen controle hebt over jouw Jack Russel worden ze druk en gaan ze grenzen verleggen. Beweging: een Jack Russel die zijn ei niet kwijt kan gaat zelf op zoek naar uitdaging en avontuur.
Waarom loopt Jack Russel op 3 poten?
Het ras De Jack Russell Terriër is een kleine, actieve, (over-)moedige en soms onvermoeibare terrier. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat de Jack Russell Terriër een grote hond is in een kleine verpakking. Deze zelfstandige hondjes hebben een goede, consequente opvoeding nodig en kunnen dan veel leren.
Ze zijn slim en enthousiast en passen bij een actieve eigenaar die zich niet door een olijk, ondeugend koppie om de tuin laat leiden! Algemeen De Jack Russell Terriër of kortweg Jack Russell komt oorspronkelijk uit Engeland en is gefokt door dominee John (Jack) Russell voor het jagen in holen op vossen en later voor het verjagen van ongedierte op de boerderij.
Het moest een moedige, niet te grote hond zijn met veel doorzettingsvermogen die de vos in zijn hol kon achtervolgen en hem er uit blaffen. Uit de door hem gefokte honden zijn twee rassen ontstaan: de Parson Russell Terriër, die hoger op de poten staat en wat lichter gebouwd is, en de Jack Russell Terriër.
- Tegenwoordig wordt de Jack Russell veel als huishond gehouden.
- Jack Russells worden gemiddeld vijftien jaar oud.
- Uiterlijk De Jack Russell is een kleine, stevig maar atletisch gebouwde hond.
- Zijn vacht is wit met zwarte, ‘tan’ of bruine aftekeningen, waarbij het wit moet blijven overheersen.
- Er bestaan drie vachttypen: gladharig, ruwharig en ‘broken’, wat tussen glad- en ruwhaar in zit.
De poten horen recht te zijn en even lang als de afstand van schoft (schouder) tot de onderkant van de borstkas. Soms worden Jack Russells gezien met een te lang lijf, te korte of kromme poten en een overdreven brede borstkas. Deze voldoen niet aan de rasstandaard.
Het oor van de Jack Russell hangt of er is sprake van een zogenaamd ‘knopoor’, waarbij de oorschelp wat opzij gedraaid staat en de punt van het oor omlaag hangt. De staart van de Jack Russell wordt als de hond loopt omhoog gedragen. Het gewicht van de Jack Russell ligt rond vijf tot zes kilo, de schouderhoogte tussen 25 en 30 centimeter; voor elke vijf centimeter schofthoogte mag de hond een kilo lichaamsgewicht hebben.
Karakter De Jack Russell is een actieve, slimme hond met een pittig karakter. Hoewel hij klein van stuk is, lijkt hij dit zelf niet in de gaten te hebben en kan hij overmoedig zijn tegenover veel grotere en sterkere honden en hen uitdagen. Voorkom dit, want niet elke grotere hond accepteert dit en de kans bestaat dat uw Jack Russell gebeten wordt.
De Jack Russell houdt van actie en spelen en is een echte doorzetter. Hij zal bij conflicten eerder vechten en bijten dan vluchten. Jack Russells zijn waaks en blaffen gemakkelijk. Zoals de meeste terriërs is de Jack Russell vrij zelfstandig en kan hij flink eigenwijs zijn. Hij heeft een behoorlijk jachtinstinct en vindt het leuk om ergens achteraan te rennen.
Kleine huisdieren kunnen dan ook maar beter uit zijn buurt worden gehouden. Hij is bovendien dol op graven. Als een Jack Russell goed aan kinderen gewend is kan hij prima met hen spelen. Wel moet dit altijd goed begeleid worden. De Jack Russell kan voor kleine kinderen druk zijn en hij heeft de neiging hen achterna te rennen en in wapperende kleren te happen.
Laat honden en kinderen nooit alleen! Jack Russells zijn al vanaf een leeftijd van een tot anderhalf jaar volwassen maar blijven tot op hoge leeftijd speels. Verzorging De vacht van de Jack Russell heeft weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is voldoende bij de gladharige honden, de ‘broken’ en de ruwharige vacht moeten een paar keer per jaar geplukt worden.
Controleer of er geen takjes in de vacht blijven zitten en kijk of de nagels niet te lang worden. Ook het gebit moet regelmatig even bekeken worden. Beweging en activiteiten De Jack Russell heeft veel beweging nodig. Hij houdt van rennen en spelen. Als hij zijn energie niet kwijt kan tijdens de wandelingen, kan dat leiden tot gedragsproblemen.
- Om een Jack Russell moe te krijgen kunt u hem ook denkwerk geven, bijvoorbeeld door oefeningen of speurspelletjes te doen.
- De Jack Russell is geschikt om hondensporten zoals behendigheid en flyball te doen.
- Let er dan wel op dat hij uitgegroeid moet zijn voor u hieraan kunt beginnen omdat anders zijn gewrichten kunnen beschadigen.
Ook flinke wandelingen of jachttraining vindt hij leuk. Socialisatie en opvoeding Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. Een goede fokker is al begonnen met de socialisatie van de pups op jonge leeftijd. Vraag na wat hij of zij heeft gedaan en ga zelf verder met de socialisatie.
- Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken.
- Doe dit echter wel rustig aan, want een Jack Russell kan door veel nieuwe ervaringen achter elkaar erg druk worden.
- Jack Russell pups moeten soms gedwongen worden om rust te nemen, want ze reageren snel op allerlei prikkels, lijken soms onvermoeibaar en willen overal bij zijn.
Om een goed opgevoede Jack Russell te krijgen moet u vooral consequent zijn en zelf rustig blijven. Leer uw Jack de regels door goed gedrag te belonen, oefeningen leuk en afwisselend te houden en door te voorkomen dat hij ongewenst gedrag aanleert. U zult vooruit moeten denken, want Jack Russells zijn slimme doorzetters, geen schoothondjes.
Laat u niet door zijn schattige puppy uiterlijk afleiden! Een aandachtspunt bij de opvoeding is om pups al jong te leren dat ze niet constant mogen blaffen. Geef dus zeker geen aandacht als een pup blaft, maar loop juist weg en geef aandacht als hij stil is. Voorkom ook dat hij achter vogels en wild, maar ook fietsen of rennende kinderen aan gaat jagen.
Oefen flink met hier komen en doe aandachtstraining. Ga met uw pup naar een puppycursus, zodat u leert hoe u hem dingen kunt bijbrengen en hij leert luisteren terwijl er andere mensen en honden in de buurt zijn. Samen bezig zijn versterkt bovendien de band tussen u en uw hond.
Ziekten en erfelijke aandoeningen Bij Jack Russells komt patella luxatie (PL) voor. Bij deze erfelijke gewrichtsaandoening schuift de knieschijf van zijn plek waardoor de hond mank gaat lopen. Bij lichte PL kan de knieschijf weer op zijn plek komen als de hond zijn poot strekt. Men ziet dan dat de hond een aantal passen op drie poten loopt en zijn andere poot naar achteren strekt om de knieschijf weer terug te laten schieten.
Bij ernstigere gevallen blijft de knieschijf naast het gewricht hangen. Niet elk hupje is echter patella luxatie. Benodigde ervaring Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Jack Russell Terriër heeft u geen specifieke ervaring nodig, maar realiseer u dat dit niet de gemakkelijkste hond is om op te voeden.
Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging. Aanschaf en kosten Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document ‘De aanschaf van een hond’ op Een Jack Russell pup kunt u het beste aanschaffen bij een fokker die zich houdt aan het fokreglement van de rasvereniging.
Daarin is bijvoorbeeld opgenomen dat ouderdieren getest moeten zijn op erfelijke oogafwijkingen en patella luxatie, en dat pups de noodzakelijke medische behandelingen krijgen, zoals inentingen en ontworming. Op de website van de rasvereniging vindt u lijsten met beschikbare nestjes en bij twijfel kunt u contact opnemen met het secretariaat.
- Let goed op als u een pup gaat kopen en vermijd tussenhandelaars.
- Oop niet als u vermoedt dat de pups niet goed gesocialiseerd zijn door de fokker of als de moederhond niet aanwezig is.
- Let er op dat de pup gezond is en er schoon en levendig uitziet.
- Houd rekening met de erfelijke aandoeningen van het ras en ga na of de ouderdieren getest zijn.
Gebruik de puppychecklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt. Wilt u een volwassen Jack Russell aanschaffen dan kunt u terecht bij de rasvereniging, deze bemiddelt bij herplaatsing. U kunt ook terecht bij een asiel.
Sommige fokkers hebben ook wel eens een oudere hond die herplaatst moet worden, dus daar informeren heeft ook zin. Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden. De rasvereniging heeft een voorbeeldcontract op haar website staan. Pups geboren na 1 april 2013 of honden afkomstig uit het buitenland moeten verplicht gechipt en geregistreerd zijn door de fokker of importeur.
Krijgt u zo’n hond aangeboden die niet gechipt en geregistreerd is, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet en kunt u de hond beter niet kopen. Zelf bent u verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten. Meer informatie vindt u in het Praktisch document over ‘Chippen en registreren’ of op www.chipjedier.nl.
Een Jack Russell Terriër met stamboom kost gemiddeld vanaf 750 – 850 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Een Jack Russell is geen grote hond, u bent aan voeding ongeveer 25 euro per maand kwijt. De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente.
Denk ook aande kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport. Houd rekening met dierenartskosten zoals entingen, ontwormen en behandeling tegen vlooien, bij elkaar vanaf ruim 100 euro per jaar. Wilt u de hond laten castreren dan komen daar de operatiekosten bij, voor reuen kost dit zeker 100 euro of meer, voor teven minstens tweemaal zoveel.
- Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt.
- Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.
- Bijzonderheden • Jack Russells horen overwegend wit te zijn.
- Een zwarte of black&tan Jack Russell bestaat niet! Bij het LICG kunt u terecht voor onafhankelijke en betrouwbare informatie over het ‘houden van huisdieren’.
Door het bieden van deze informatie en het organiseren van campagnes levert het LICG een bijdrage aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van huisdieren in Nederland. : Het ras
Kan een Jack Russel zwemmen?
6. Zwemmen – Veel honden houden van zwemmen tijdens de zomer, ook Jack Russells. Toch is het slim om je Jack Russell niet meteen het diepe in te gooien. Bouw het rustig op in de badkuip of ondiep water. Zwemmen is een geweldige manier om samen af te te koelen en zijn gewrichten soepel te houden.
Hoe hoog kan een Jack Russel springen?
De Jack Russell Terriër met kinderen en andere huisdieren – Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
Jack Russells zijn liefhebbende en aanhankelijke honden die het goed kunnen doen in huizen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan en lekker met de hond kunnen gaan spelen. Ze zijn niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Behalve dat ze onstuimig zijn, kunnen ze woede uitbarsten wanneer ze ruw worden behandeld.
Bovendien hebben ze behoefte aan activiteit en gezelschap. Hij gaat ongein uithalen wanneer hij lang alleen wordt gelaten. Sommige Jacks zijn agressief tegenover andere honden, vooral honden van hetzelfde geslacht. Ze hebben een sterke prooidrift en zullen katten en andere kleine dieren achtervolgen. Op zoek naar een Jack Russell Terriër pup? Bekijk fokkers
Waarom blaft een Jack Russel?
Het eerste dat u moet doen, is vaststellen waarom de hond blaft. De hoofdoorzaak dat jack Russells blaffen is verveling of angst. Verveling kan heel makkelijk worden opgelost door uw hond een variëteit van kauwspeelgoed te geven.
Kan een hond 10 km lopen?
Is je hond je favoriete loopmaatje? Goed nieuws, want honden zijn sportieve dieren en brengen graag zo veel mogelijk tijd met je door. Maar als je je geliefde viervoeter meeneemt voor een looptocht, moet je wel met enkele zaken rekening houden. Voor RunningBE magazine interviewden we dierenarts én loopster Saskia Garré.
- An je met elke hond gaan lopen? “Hondenrassen die je als loopmaatje beter niet meeneemt, zijn die met een korte schedel.
- Die hebben snel last met hun ademhaling.
- Denk aan de Engelse of Franse bulldogs en mopshonden.
- Door hun kleine neusgaten komen ze snel in ademsnood en een dier moet net goed kunnen ademen om warmte kwijt te raken.
Als die rassen lopen, komen ze al snel in de problemen. Een kort, traag looptochtje gaat nog wel, maar ik raad het niet aan.” Moet je een hond trainen voor je ermee gaat lopen? “Een hond loopt over het algemeen graag. In het begin wil hij wel naar alle kanten lopen en moet je hem wat bijsturen.
- Maar zodra een hond goed loopt, blijft hij bij je.
- Er bestaan ook goede loopgordels die rond je lichaam zitten, waarmee je gemakkelijker je hond naast je doet lopen.
- Het is belangrijk dat je hond gesocialiseerd is, want je kan niet lopen met een dier dat heel de tijd afgeleid is.
- Je kan hem leren om bij jou te blijven en niet naar andere honden of lopers te rennen.
Als je met deze dingen rekening houdt, kan je beginnen aan je looptocht.” Kan je ook puppy’s leren meelopen? “Met jonge honden doe je het best een soort Start 2 Run, want niet elk dier loopt meteen ver. Ik raad eigenaars van golden retrievers, labradors of border collies aan om al eens met hen te gaan lopen, als ze nog klein zijn.
Dat is goed voor hun spierontwikkeling. Zo hebben ze minder kans op heupaandoeningen. Het is een beetje zoals bij de opvoeding van kinderen. Je laat ze bewegen, conform hun leeftijd en vermogen. Maar je laat hen niet meteen zware wedstrijden lopen.” Bestaat er ook een kilometergrens voor honden? “Je kan ze trainen om een bepaalde afstand te lopen.
Al doe je dat met kortsnuitige rassen of jack russels en beagles maar beter niet. Door hun frèle pootjes lopen ze sneller letsels op. Je loopt ook het best niet meer dan 10 kilometer. Er zijn honden die een halve marathon kunnen lopen, maar dat zijn uitzonderingen.
Als je toch meer loopt, vergroot je het risico dat ze last krijgen van hun knieën, rug, meniscus of kruisbanden. Bij bepaalde rassen moet je ook opletten voor het hart en de longen. Van het tempo moet je je dan weer niet te veel aantrekken. Je huisdier stemt zijn loopritme af op dat van jou. Een border collie vindt 13 km/u nog altijd een rustige looppas.” Hoeveel water moet je hond na een inspanning drinken? “Er bestaat één gouden regel: je hond heeft 100 ml water per kilogram nodig.
Een hond van 20 kilogram drinkt dus 2 liter per dag. Net als bij mensen mag dat wat meer zijn als hij een inspanning levert. Laat je viervoeter voor en na de inspanning eens goed drinken, dat moet voldoende zijn. En meestal geeft het dier ook zelf aan als het dorst heeft.
Loop je meer dan 10 kilometer, neem dan extra water mee voor jezelf en je viervoeter. Daarna kan je om de 5 kilometer bijtanken. Maar loop die lange afstanden alleen met border collies of windhonden.” Moet je hond iets speciaals eten als je ermee gaat lopen? “Voor actieve honden bestaat aangepaste sportvoeding om extra behoeften aan te vullen, maar dit is niet altijd nodig.
Als mens heb je na 5 kilometer ook geen aangepaste voeding nodig. Maar ga je vaker per week met je hond lopen, dan gebruik je die wel. Als je ziet dat je viervoeter genoeg eet en toch vermagert, weet je dat je de voeding moet aanpassen. Neem hiervoor contact op met je dierenarts.” Maakt het uit op welke ondergrond je met jouw viervoeter loopt? “In de zomer ? bij heel warm weer ? kan een dier zijn poten verbranden.
- Een oplossing hiervoor is vaseline tussen de teentjes smeren, zo glijden ze beter en verbranden ze niet.
- Maar als het echt te warm is, loop je niet met een hond.
- Niet alleen vanwege de te warme ondergrond, maar ook om de hitte zelf.
- Om de huid van de hond te beschermen, smeer je sunblock op de kale plekken.
Je hoeft hiervoor geen speciale crème voor dieren te gebruiken, die voor mensen werkt perfect.” Zijn er nog zaken waarmee je rekening moet houden? “Neem zeker een zakje mee voor de uitwerpselen van je hond en ? kies een route-met-vuilnisbak.” Dit artikel verscheen in een eerdere uitgave van runningBE magazine.
Kan een Jack Russel goed los lopen?
HondenForum > Leuke honden verhalen > Wandelingen > Kunnen jack russels goed loslopen? Wij hebben twee jacks die het beter los doen dan vast. Wel hou ik ze altijd goed in de gaten, eentje is nogal een schijterd en dan wil de ander nog wel eens “verdedigen”. maar toch gaat dit alleen maar beter. Zijn er andere JR baasjes die een zelfde ervaring hebben, of juist niet? (Of natuurlijk aanschouwers 😉 ) Mijn JR (of die van mijn moeder, die nu bij me is ), is een venijnig beestje, behalve als hij los is. Hij bekijkt geen andere hond, snuffelt en heeft plezier en komt onmiddellijk als ik hem roep. Ik wilde dat hij op andere momenten ook zo perfect was! Onze Jack Russell van 1,5 jaar blijft buiten aan de lijn (10 meter). Hoe ik ook met hem oefen, of ik nu worst of kaas bij me heb, het maakt niets uit. Als hij een andere hond, wandelaar of een konijn ziet, dan is ie weg. En hem van te voren bij me roepen lukt niet. Hij hoort me niet/wil me niet horen, hij is druk met andere zaken Bij ons op het erf kan hij wel los en luistert hij best goed. Tenzij de honden van het pension buiten lopen, dan heeft hij weer bananen in zijn oren. Geen JR maar een Parson Russell Terriër (groter broer van de JR) en zo’n beetje het zelfde karakter hahaha. Maylo loopt vast en los goed, hij heeft wel als hij vast is niet zo graag vreemde honden bij zich. Hij luistert voor een terriër ook vrij goed, ik hoef meestal maar 2x te fluiten en hij staat naast me.
Hij loopt niet zomaar naar andere honden of mensen. Hij gaat soms achter een konijn aan maar dan hoef ik hem ook maar te roepen of gewoon door te lopen en hij komt heel snel. Onze vorige Parson het zelfde.die was alleen niet zo sociaal (best vaak aangevallen geworden door andere honden). Maar die liep zelfs door de buurt los.die ging echt nergens achteraan en vast.tja liep hij ook gewoon als een zonnetje.
Leuk om verhalen te horen van anderen! Wat bedoel je met “die het beter los doen dan vast” Als ze los zijn gaan ze natuurlijk niet trekken, dat is normaal Ik zou toch blijven oefenen want honden kunnen natuurlijk niet overal los. De lange lijn is hiervoor echt geweldig. Dat helpt ook later als ze dan wel weer los zijn want zo ‘leren’ ze van nooit te ver van jou te gaan. Wij hadden als kind een Jack Russel waar we agility mee deden. Ook een hevig bazeke maar zo lief en slim! Ik heb geen jack, maar wel een terriër. En zij kan niet los, zodra ze wild ziet, of dit nu een kat,konijn, muisje, schaap, koe of hert is. Ze is weg en komt dan ook voorlopig niet terug. Ik heb me wel eens 20 minuten verstopt toen Moh bezig was met een molshoop. Na de 20 minuten toch maar gaan halen. Ach verder is ze wel lief hoor Aan de lijn is ze niet altijd even leuk naar andere honden, daar zijn we ook mee aan het oefenen. Voor een terriër luistert ze erg goed, alleen soms doet ze gewoon even waar ze zin in heeft. Sinds half april heb ik via het asiel een 6 jarige JR/fox geadopteerd.
- In augustus heb ik haar voor het eerst laten los lopen.
- Ik doe dit op veilige plekken waar ze niet kan jagen.
- Dat gaat fantastisch.
- Ze snuffelt, doet een sprintje, besnuffelt of speelt met andere honden en tijdens het wandelen houdt ze me in de gaten en volgt me.
- Vaak doe ik dan zoekspelletjes en werp ik brokjes weg.
Zo is ze dus heel erg op me gefocust. Zie ik toch ergens b.v. een kat lopen dan lijn ik haar aan. Ik weet inmiddels dat ze daar achteraan zal gaan. Zoals met alle honden houd ik in de gaten of ze niets opeet onderweg. Een ander aandachtspunt is dat ze niet in een of andere viezigheid gaat rollen. Het is echter fantastisch om te zien hoe ze gewoon hun natuurlijke gang kunnen gaan tijdens het los lopen. Wij hebben jack russells in alle leeftijden,De jongste is nu 11 weken en de oudste momenteel is bijna 16 jaar, Van jongsafaan lopen ze overal los,bos strand,park,ook aan de lijn geen probleem,Zo nu en dan showen we ook dus netjes lopen aan de lijn doen ze al vroeg, Het is wel makkelijker met een hele club jacks want ze nemen veel goede dingen over van elkaar,(af en toe ook de minder goede dingen) Het merendeel zit op jachttraining,vaak denken mensen dan dat ze nooit los kunnen in het bos,maar dat gaat goed, Sommige doen ook behendigheid en flyball en andere zijn weer gek op onze jack russellraces, Ik heb vaker de JR van familie uitgelaten en die luisterde ontzettend goed. Ze week ook bijna niet van je zijde. Ik ben dom geweest en durfde mijn 2 pups niet los te laten als ze klein waren. Resultaat: als ik ze nu loslaat, dan gaat 1 van de 2 er steevast vandoor! Doordat ik met 5 honden tegelijk wandel, kan ik het hun nu niet meer echt goed leren natuurlijk. Een van de twee Jacks is heel erg actief en best wel uitdagend, ook naar ons toe, de ander is een echte sissy, twee verschillende karakters dus.
Ken nog veel Jacks in de paardenwereld en die lopen bijna allemaal los, zelfs naast het paard als die op wandeling gaat. Als je durft en ze doen het goed, dan zou ik ze loslaten. Ik heb spijt dat ik zo’n ongeruste mammie ben, anders had ik nu maar 3 lijnen vast ipv 5! ” Wat bedoel je met “die het beter los doen dan vast” Als ze los zijn gaan ze natuurlijk niet trekken, dat is normaal ” Ze luisteren hier dan veel beter.
Ze letten meer op, waarschijnlijk omdat ze aan mij merken dat ik alerter ben. Ook zijn ze volgzamer en vriendelijker tegenover andere honden ” Ze luisteren hier dan veel beter. Ze letten meer op, waarschijnlijk omdat ze aan mij merken dat ik alerter ben. Ook zijn ze volgzamer en vriendelijker tegenover andere honden ” Dat heeft mijn Blackie ook! Los heeft hij geen enkel probleem met andere honden. De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties. info / verbergen en toestaan
Hoe lang mag je met een hond wandelen?
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar) – Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Hoeveel moet een Jack Russel wegen?
Hoogte en gewicht – Ideale hoogte van de Jack Russell Terriër is 25 cm tot 30 cm. Gewicht: dusdanig dat 1 kg gewicht met 5 cm hoogte overeenkomt. Dat houdt in dat een Jack Russell Terriër van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen en een Jack Russell Terriër van 30 cm hoogte 6 kg behoort te wegen.
Welke mand voor Jack Russel?
Welke maat past bij welk hondenras? – Een van onze meest populaire hondenmanden is het classic box bed, Het Classic box bed is verkrijgbaar in vier verschillende maten. Maat S (60 x 44 cm) is geschikt voor kleine hondjes zoals een Jack Russel, Beagle, Teckel, Maltezer, Boomer of Yorkshire Terrier.
Maat M (80 x 60 cm) is geschikt voor een Franse Bulldog, Labradoodle, Shiba Inu of een Sheltie. Maat L (100 x 70 cm) biedt genoeg ruimte voor rassen zoals een Labrador, Australische herder, Stafford, Golden Retriever of Border Collie. Maat XL (117 x 82 cm) is geschikt voor grote hondenrassen zoals een Boxer, Berner Sennen, Whippet of Windhond.
Deze maten zijn gangbare maten en dus ook voor andere hondenmanden toepasbaar. Uiteraard zijn dit indicaties, sommige reutjes vallen groter uit dan teefjes dus is het belangrijk altijd even de hond goed op te meten.
Hoe oud worden de meeste Jack Russells?
De gemiddelde leeftijd van een Jack Russell is 13 tot 16 jaar. Echter hoor je ook vaak genoeg verhalen over Jack Russells die makkelijk 17 jaar of ouder worden en er zijn zelfs Jack Russells die ouder zijn dan 20.
Hoe vaak moet je een Jack Russel uitlaten?
Zoals een hond met veel energie en een genetische achtergrond als werkhond. De grootte doet er niet altijd toe hoeveel beweging een rakker nodig heeft. Een Jack Russel heeft misschien meer beweging nodig dan een Deense dog! Probeer je 30 minuten wandelingen als een absoluut minimum te beschouwen met dit type honden.
Welke maat mand voor Jack Russel?
Welke maat past bij welk hondenras? – Een van onze meest populaire hondenmanden is het classic box bed, Het Classic box bed is verkrijgbaar in vier verschillende maten. Maat S (60 x 44 cm) is geschikt voor kleine hondjes zoals een Jack Russel, Beagle, Teckel, Maltezer, Boomer of Yorkshire Terrier.
- Maat M (80 x 60 cm) is geschikt voor een Franse Bulldog, Labradoodle, Shiba Inu of een Sheltie.
- Maat L (100 x 70 cm) biedt genoeg ruimte voor rassen zoals een Labrador, Australische herder, Stafford, Golden Retriever of Border Collie.
- Maat XL (117 x 82 cm) is geschikt voor grote hondenrassen zoals een Boxer, Berner Sennen, Whippet of Windhond.
Deze maten zijn gangbare maten en dus ook voor andere hondenmanden toepasbaar. Uiteraard zijn dit indicaties, sommige reutjes vallen groter uit dan teefjes dus is het belangrijk altijd even de hond goed op te meten.
Hoe lang kan een Jack Russel alleen zijn?
Waarom heeft een Jack Russel moeite met alleen zijn? – Een Jack Russel is een gezelligheidshond. Een hond met enorm veel energie en een hond die iemand nodig heeft die hem vermaakt.8 uur lang geen aandacht is voor een hond heel erg veel. Het is voor een Jack Russel niet alleen lastig dat ze geen aandacht krijgen, maar ze moeten ook hun behoeftes kwijt.8 uur lang je behoeftes ophouden kan voor honden ook een probleem zijn.